1 sierpnia 2024

Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

 Niezwykle pyszne ciasto ucierane z dodatkiem śliwek i pyszną kruszonką. Przepis na dużą blachę, pięknie rośnie i jest podzielne. Polecam serdecznie, bo takie ciacho to prawdziwy smak lata ❤️ Można oczywiście użyć innych owoców 😄

Składniki (20x32cm):

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki śmietany 18% 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

Śliwki: 

  • ok 1 kg śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i pokrojonych na pół
  • 1 opakowanie dowolnego kisielu bez cukru - u mnie cytrynowy

Kruszonka: 

  • 80 g masła 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania: 

1. Umyte, osuszone, wypestkowane i pokrojone na pół śliwki wymieszać z proszkiem kisielowym. 

2. Składniki na kruszonkę dobrze rozgnieść palcami tak, by kruszonka była w miarę sypka. 

3. Piekarnik nagrzać do 180*C góra - dół. 

4. Przygotować blaszkę i wyłożyć w niej papier do pieczenia. 

5. W misce ubić na puch jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać śmietanę i olej, zmiksować do połączenia składników, po czym dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia się składników. 

6. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu, całość posypać kruszonką. 

7. Piec w 180*C przez 40 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!