Niezwykle szybki w przygotowaniu, z niewielkiej ilości składników i pyszny sernik na zimno. Przepis pochodzi z kartki z kalendarza.
Składniki (blaszka 24x24 cm):
Spód:
- około 250 g herbatników
- garść orzechów
- 160 g masła
Masa serowa:
- 750 g sera na sernik (twarogu z wiaderka)
- 300 g masy kajmakowej z puszki
- 30 g żelatyny
- 10 łyżek wody
Dodatkowo:
- dowolne owoce
- 2 galaretki + 500 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Zrobić spód, masło roztopić. Herbatniki pokruszyć, orzechy posiekać. W misce umieścić herbatniki i orzechy, dodać przestudzone masło i wymieszać. Od razu wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać. Foremkę włożyć do lodówki.
2. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić do napęcznienia.
3. W międzyczasie ser i masę kajmakową umieścić w misce, zmiksować na gładko.
4. Napęczniałą żelatynę podgrzać, ale nie zagotować. Do żelatyny dodać dwie łyżki masy serowo-kajmakowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, zmiksować na gładko i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Włożyć do lodówki.
5. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić do lekkiego stężenia.
6. Na wierzch sernika wyłożyć dowolne owoce, u mnie truskawki i borówki leśne. Zalać lekko tężącą galaretką.
7. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Poza sezonem polecam taki serniczek z galaretką z owocami liofilizowanymi :)
OdpowiedzUsuń