1 czerwca 2024

Sernik kajmakowy na zimno z owocami i galaretką

 Niezwykle szybki w przygotowaniu, z niewielkiej ilości składników i pyszny sernik na zimno. Przepis pochodzi z kartki z kalendarza. 

Składniki (blaszka 24x24 cm): 

Spód: 

  • około 250 g herbatników 
  • garść orzechów 
  • 160 g masła 

Masa serowa: 

  • 750 g sera na sernik (twarogu z wiaderka) 
  • 300 g masy kajmakowej z puszki 
  • 30 g żelatyny 
  • 10 łyżek wody 

Dodatkowo: 

  • dowolne owoce
  • 2 galaretki + 500 ml gorącej wody

Sposób przygotowania: 

1. Zrobić spód, masło roztopić. Herbatniki pokruszyć, orzechy posiekać. W misce umieścić herbatniki i orzechy, dodać przestudzone masło i wymieszać. Od razu wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać. Foremkę włożyć do lodówki. 

2. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić do napęcznienia. 

3. W międzyczasie ser i masę kajmakową umieścić w misce, zmiksować na gładko. 

4. Napęczniałą żelatynę podgrzać, ale nie zagotować. Do żelatyny dodać dwie łyżki masy serowo-kajmakowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, zmiksować na gładko i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Włożyć do lodówki. 

5. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić do lekkiego stężenia. 

6. Na wierzch sernika wyłożyć dowolne owoce, u mnie truskawki i borówki leśne. Zalać lekko tężącą galaretką. 

7. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. 

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Poza sezonem polecam taki serniczek z galaretką z owocami liofilizowanymi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!