15 czerwca 2024

Pieczona fasolka z kiełbasą w sosie pomidorowym

 Dziś przychodzę do was z bardzo prostym i szybkim daniem z piekarnika. Taka zapiekanka idealna będzie na obiad czy kolację. Krucho u mnie z czasem ostatnio, dlatego robię coś szybkiego, by zjeść ciepły obiad. Zapraszam.

Składniki: 

  • 1 puszka pieczonej fasolki w sosie pomidorowym (420g)
  • 3-4 kiełbasy śląskie 
  • 1 cebula
  • 1 pomidor 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 
  • majeranek 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili dodać czosnek. Podsmażyć. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć, aż się zarumieni. 

2. Do kiełbasy z cebulą dodać puszkę z fasolką wraz z sosem, koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora. Całość podgrzewać jakieś 5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. 

3. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec bez przykrywania w piekarniku przez 20-25 minut w 180*C. 

4. Podawać z pieczywem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!