24 maja 2024

Ciasto z truskawkami

 Na takie proste ciasto z dodatkiem świeżych truskawek czeka się cały rok!

Składniki (blaszka 24x28cm):

  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połówki cytryny
  • ok 300 g świeżych truskawek

Kruszonka:

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Jajka obić z cukrem do białości.

2. Dodać olej oraz sok z cytryny i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia składników. 

3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, a na to owoce - umyte wcześniej i pokrojone na połówki truskawki. 

4. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch ciasta. Piec w 175-180*C przez około 40-50 minut - do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!