Przepyszny tort, który łączy ze sobą wszystkie lubiane przeze mnie składniki.
Składniki (tortownica 24-26cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka oleju
Wkładka orzechowa:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 180 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią (16g)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
- 500 ml mleka
- 200 g masła
Dodatkowo:
- dżem malinowy lub z czarnej porzeczki
- połówki orzechów i dowolna posypka do dekoracji
- mocny ostudzony napar z herbaty do nasączenia
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zrobić biszkopt i piec w 180*C przez 30 - 40 minut. Całkowicie ostudzić.
2. Zrobić ciasto na wkładkę orzechową. Białka ubić ze szczyptą soli, potem partiami dodać cukier, a na końcu miód i zmiksować. Dodać przesiane mąki oraz posiekane orzechy i delikatnie zamieszać. Upiec w 180*C przez 30 - 40 minut. Ostudzić.
3. Żółtka utrzeć z cukrami, dodawać partiami mąki, mleko i kakao, aż całość będzie dokładnie wymieszana. Masę postawić na małym ogniu, gotować ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Należy mieszać dość energicznie, szczególnie jak już jest dobrze rozgrzane, by nie powstały grudki. Gotowy budyń przykryć woreczkiem i całkowicie ostudzić.
4. Zrobić krem, masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce budyniu i dokładnie miksować.
5. Przełożyć tort: 1 blat biszkoptu + lekkie nasączenie mocnym naparem herbaty, cienką warstwa dżemu malinowego, 1/3 kremu czekoladowego, wkładka orzechowa, 1/3 kremu czekoladowego, biszkopt nasączony lekko herbatą. Pozostałym kremem podarować boki i wierzch tortu. Udekorować połówkami orzechów i posypką lub wg własnego pomysłu. Torta schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Mój smak.
OdpowiedzUsuń