12 października 2023

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

 Pyszna propozycja na przekąskę z piekarnika. Robiłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni. 

Składniki: 

  • gruszki, najlepiej twarde lub lekko twarde 
  • ser z niebieską pleśnią lub camembert
  • miód
  • tymianek 
  • rozmaryn 
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania: 

1. Gruszki umyć, przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

2. Na gruszkę wyłożyć pokrojony ser, posypać ziołami, polać trochę miodem i skropić oliwą z oliwek. Zapiec w piekarniku w temperaturze 160*C przez 30 minut. 

3. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, zjedzpieknie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!