Nieco odmieniony przepis, który można znaleźć na blogu. Taka rybka jest pyszna, delikatna i całkiem szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 300 g świeżej ryby (u mnie dorsz)
- 1 mała cebula
- 1 mały por
- 1 marchewka
- kawałek cukinii
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
- parmezan
- 2 łyżki śmietany (kwaśnej)
Sposób przygotowania:
1. Rybę poporcjować, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni z obu stron.
2. W międzyczasie pokroić cebulę i pora, a marchew i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Jak ryba będzie gotowa, to wyłożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzać jeszcze trochę oleju, zeszklić cebulę i pora. Następnie dodać marchewkę i cukinię i smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i dusić, aż śmietana się zagotuje.
4. Warzywa wyłożyć na rybę, posypać tartym parmezanem i zapiec w piekarniku w 180*C przez 30 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!