4 października 2023

Pizza bianca z figami i serem pleśniowym

 Pizza inna niż wszystkie, przynajmniej dla mnie. Fajna alternatywa dla klasycznej pizzy, tym bardziej teraz kiedy jest sezon na figi. Dodatkowo, nie ma w niej pomidorów, więc będzie idealna dla osób, które mają alergię na te warzywo, a lubią pizzę.

Składniki: 

  • ulubione ciasto do pizzy lub gotowy spód 

Sos biały:

  • 1/2 małego kubka śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka mąki + trochę wody
  • sól, pieprz

Dodatki: 

  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 figa 
  • 2-3 plasterki szynki parmeńskiej 
  • 50 g sera pleśniowego 
  • tymianek lub inne zioła 
  • orzechy włoskie 
  • + rukola

Sposób przygotowania: 

1. Śmietanę podgrzać, dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody, gotować i mieszać do lekkiego zgęstnienia. Sos lekko ostudzić. 

2. Wcześniej przygotowane ciasto lub gotowy spód posmarować białym sosem. Ułożyć pokrojoną w pasterki mozzarellę, szynkę, figi. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub pokruszyć i posypać pizzę. Dodać też drobno posiekane orzechy. Posypać świeżymi ziołami. 

3. Pizzę piec w 220*C przez 10-15 minut. Przed podaniem posypać rukolą. 

Smacznego!!!

Źródło: Wypieki Beaty 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!