Pizza inna niż wszystkie, przynajmniej dla mnie. Fajna alternatywa dla klasycznej pizzy, tym bardziej teraz kiedy jest sezon na figi. Dodatkowo, nie ma w niej pomidorów, więc będzie idealna dla osób, które mają alergię na te warzywo, a lubią pizzę.
Składniki:
- ulubione ciasto do pizzy lub gotowy spód
- 1/2 małego kubka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki + trochę wody
- sól, pieprz
Dodatki:
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 figa
- 2-3 plasterki szynki parmeńskiej
- 50 g sera pleśniowego
- tymianek lub inne zioła
- orzechy włoskie
- + rukola
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę podgrzać, dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody, gotować i mieszać do lekkiego zgęstnienia. Sos lekko ostudzić.
2. Wcześniej przygotowane ciasto lub gotowy spód posmarować białym sosem. Ułożyć pokrojoną w pasterki mozzarellę, szynkę, figi. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub pokruszyć i posypać pizzę. Dodać też drobno posiekane orzechy. Posypać świeżymi ziołami.
3. Pizzę piec w 220*C przez 10-15 minut. Przed podaniem posypać rukolą.
Smacznego!!!
Źródło: Wypieki Beaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!