To najczęściej przygotowywany schab na obiad w moim domu. Wszyscy go lubimy. W podobny sposób robię też szynkę KLIK.
Składniki:
- 1-1,5 kg schabu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku
- kilka ziarenek pieprzu
- smalec lub inny tłuszcz do smażenia
- woda
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć schab z obu stron na brązowo. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i dokładnie oczyścić patelnię ze wszystkich 'smaczków'. Wodę przelać do mięsa i uzupełnić wodą, by przykryła mięso. To właśnie te smaki z patelni sprawia, że sos będzie ciemniejszy. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, kminek. Gotować 1-1,5 h aż mięso będzie miękkie.
3. 1 czubatą łyżkę mąki rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się mięsa i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Idealny. Zawsze to coś innego niż kotlet w niedzielę
OdpowiedzUsuńNajlepszy obiad. Aż mi się takiego zachciało
OdpowiedzUsuńCiekawe propozycje, polecam też własną kul propozycję
OdpowiedzUsuń