26 marca 2022

Schab w sosie własnym

 To najczęściej przygotowywany schab na obiad w moim domu. Wszyscy go lubimy. W podobny sposób robię też szynkę KLIK.

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia
  • woda
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć schab z obu stron na brązowo. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i dokładnie oczyścić patelnię ze wszystkich 'smaczków'. Wodę przelać do mięsa i uzupełnić wodą, by przykryła mięso. To właśnie te smaki z patelni sprawia, że sos będzie ciemniejszy. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, kminek. Gotować 1-1,5 h aż mięso będzie miękkie.

3. 1 czubatą łyżkę mąki rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się mięsa i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. 

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Idealny. Zawsze to coś innego niż kotlet w niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy obiad. Aż mi się takiego zachciało

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe propozycje, polecam też własną kul propozycję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!