Pyszne biszkoptowe ciasto z kawą inką i kremem budyniowym robionym na ciepło. Polecam serdecznie!
Składniki (blaszka 23x33 lub mniejsza):
Biszkopt kawowy:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kawy inki (proszku)
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Krem:
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt kawowy, białka ubić, porcjami dodawać cukier, potem żółtka, olej, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą inką. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, piec w 180*C przez 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Zrobić podobnie jasny biszkopt, piec w 180*C przez 15-20 minut. Ostudzić.
3. Zrobić krem: pół szklanki mleka wymieszać z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać mieszankę z mąką, zagotować, energicznie mieszając, aż zgęstnieje. Masło pokroić na kawałki, wrzucać do gorącego budyniu po kawałku i mieszać aż całkowicie się wchłonie.
4. Przełożyć ciasto: jeden blat kawowy, połowa gorącej masy budyniowej, biszkopt jasny, reszta masy, biszkopt kawowy.
5. Po wystudzeniu można zrobić polewę lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: blog 'Takie tam moje pomysły'
Pychotka. Z chęcią spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto, a ja lubię kawowe posmaki. :)
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńMiło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu. Mężczyźni w mojej rodzinie stwierdzili, że to jedno z najlepszych ciast. I brali co i rusz dokładki
OdpowiedzUsuń