20 maja 2021

Zupa botwinkowa na wędzonce

 Kocham botwinkę❤️ W tym sezonie przygotowałam taką oto zupę. Jest naprawdę pyszna, a gotowana na wędzonce ma bardzo aromatyczny smak. Polecam.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 buraki (jeśli przy botwinkę są malutkie)
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2-3 kawałki wędzonych żeberek
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • ocet jabłkowy do zakwaszania
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • siekany koperek

Sposób wykonania:

1. Skrzydełka opłukać, zalać zimną wodą (u mnie garnek 3-litrowy), postawić na gazie, zagotować i odszumować. Dodać wędzone żeberka, 1 pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok 40-50 minut.

2. W międzyczasie buraki obrać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem w takiej ilości, by woda zakryła buraki. Drugą marchewkę zetrzeć na tarce. 

3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować ok 10 minut. Następnie wlać wywar, który zaparzył nam się z buraków, dodaje też 2 łyżki tartych buraków do zupy. Dodać starta marchewkę, całość chwilkę gotować.

4. Do zupy dodać umytą i pokrojoną botwinkę, zmiażdżony ząbek czosnku, kminek, dodać ocet jabłkowy do smaku. Gotować 2-3 minuty.

5. Śmietanę zahartować gorącą zupę, wlać do garnka. Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. 

6. Podawać z mięsem z wędzonych żeberek, jajkiem lub solo bez innych dodatków. 

Smacznego!

Inspiracja: Kwestia smaku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!