31 lipca 2020

Zupa jarzynowa z kaszą pęczak

Jarzynówka z dodatkiem kaszy jest fajnym pomysłem na wzbogacenie zupy.


Składniki:

1 mrożonka na zupę jarzynową - używam lokalnej firmy Poltino
3-4 ziemniaki
1 marchewka
2 skrzydełka z kurczaka
1/2 szklanki kaszy pęczak
sól, pieprz
1-2 łyżki śmietany do zup
siekany koperek
ziele angielskie
liść laurowy

Sposób wykonania:

1. Skrzydełka umyć, zalać świeżą wodą, zagotować i odszumować. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, ugotować wywar.
2. Do wywaru dodać marchewkę, chwilę gotować, następnie mrożonkę oraz ziemniaki i kaszę. Gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Na koniec śmietanę wymieszać z chochelką zupy, wlać do reszty, dodać koperek, sól,pieprz i zagotować.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!