Jedna z najlepszych domowych nalewek.
Składniki:
1kg malin
1/2 litra spirytusu 96%
1/2 litra wódki 40%
400 g cukru lub wedle smaku w zależności od słodyczy owoców
Sposób wykonania:
1. Maliny zalać wódką i spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Alkohol powinien przykrywać owoce.
2. Po tym czasie odlać płyn do innego naczynia, a maliny zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił.
3. Syrop z owoców odcedzić, wycisnąć dobrze sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Nalewkę zlać do butelek. Schować w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Zapewne pyszna, ale marzy mi się wiśniowa.
OdpowiedzUsuńBasiu, wiśnie już dojrzewają. Też myślę o Wiśniówce w tym sezonie☺️
UsuńMalinki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń