27 lipca 2020

Placuszki z cukinii i marchewki

Szybki sezonowy lekki obiadek lub kolacja. Jest już kilka przepisów na placuszki z cukinii na blogu, ale takiego akurat jeszcze nie ma. Polecam.


Składniki (na 10-15 placuszków):

1 cukinia (300g)
2 marchewki
1-2 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku lub natki pietruszki
1 jajko
4-5 łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Cukinię umyć, odciąć końce i wraz ze skórką zetrzeć na tarce, lekko posolić. Przełożyć na sitko, odstawić na 10 minut, odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Marchew, cukinię, jajko, zmiażdżony czosnek, posiekaną zieleninę włożyć do miski, dodać mąki. Doprawić pieprzem i solą.
4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano. Podawać z sosem czosnkowym lub kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!