Szybki sezonowy lekki obiadek lub kolacja. Jest już kilka przepisów na placuszki z cukinii na blogu, ale takiego akurat jeszcze nie ma. Polecam.
Składniki (na 10-15 placuszków):
1 cukinia (300g)
2 marchewki
1-2 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku lub natki pietruszki
1 jajko
4-5 łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Cukinię umyć, odciąć końce i wraz ze skórką zetrzeć na tarce, lekko posolić. Przełożyć na sitko, odstawić na 10 minut, odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Marchew, cukinię, jajko, zmiażdżony czosnek, posiekaną zieleninę włożyć do miski, dodać mąki. Doprawić pieprzem i solą.
4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano. Podawać z sosem czosnkowym lub kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany.
Smacznego!!!
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ze śmietaną i cukrem ;)
OdpowiedzUsuń