5 października 2018

Tort z truskawkowym kremem mascarpone

Minęło już pół roku jak robiłam tego torta. Akurat na dniach moje drugie dziecko będzie obchodzić 4 urodziny, więc pomyślałam, że pora na tort z marca z 7 urodzin mojej córki ;-) To tort typowo dziecięcy - lekki, biszkoptowy z dodatkiem truskawek. Polecam!


Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
2/3 szklanki zmiksowanych truskawek
sok z połówki cytryny
1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia

Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
napar z herbaty do nasączenia

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty.
2. Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce.
3. Zrobić napar z mocnej herbaty, można lekko go posłodzić. Całkowicie ostudzić.
4. Przełożyć tort, od dołu:
biszkopt - nasączyć
masa truskawkowa
okrągłe biszkopty - nasączyć
2/3 masy cytrynowej
biszkopt - nasączyć
Resztę kremu wyłożyć na wierzch i boki tortu.

* Dorabiałam jeszcze kremu do dekoracji:
1/2 szklanki śmietanki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny + woda do rozpuszczenia
barwnik spożywczy - u mnie niebieski

Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i barwnik.
Na 3 godziny przed podaniem tortu na wierzch rozłożyłam ozdobny opłatek, zrobiłam dekoracje z niebieskiej ubitej śmietany i kolorowej posypki.

Tort schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!