23 sierpnia 2018

Kompot gruszkowy

Czy i Wy macie wrażenie, że w tym roku jest prawdziwy urodzaj na owoce? Spacerując koło działek czy osiedlami domków jednorodzinnych widać, że praktycznie każde drzewko ugina się od owoców, i to dosłownie. Warto robić teraz przetwory i cieszyć się smakiem owoców zimą.


Składniki:

twarde gruszki (miękkie i dojrzałe mogą się rozlecieć podczas pasteryzacji)
cukier
woda
goździki

Sposób wykonania:

1. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć je do wcześniej wyparzonych słoików do 3/4 wysokości.
2. Do każdego słoika dodać po 2 łyżki cukru i po 1 goździku. Zalać wodą. Zakręcić. Słoiki pasteryzować ok 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Lubię kompoty z gruszek, bo mają delikatny smak. Taki kompot, t dobry zapas na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej wielkości są te słoiki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, są jeszcze gruszki zimowe w ogrodzie u miłej sąsiadki, jeśli mi pozwoli, to robię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!