Wiśnie w syropie II

Dziś zapraszam Was po przepis na wiśnie w syropie, nieco inne niż te, które już są na blogu (TU). Przepis mam od koleżanki z pracy.


Składniki:

1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru

Sposób przygotowania:

1. Wydrylowane wiśnie przełożyć do miski i zasypać cukrem. Przykryć np. bawełnianą ściereczką i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać sok, który puściły owoce. Zagotować sok i gorącym sokiem zalać wiśnie. Ponownie całość odstawić na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. 
2. Następnie ponownie odlać sok, zagotować, a wiśnie przełożyć do słoików. Gorącym sokiem zalać wiśnie, zakręcić i słoiki zapasteryzować. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dobrze wiedzieć, że można inaczej. Każdy nowy, sprawdzony przepis się przyda. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!