Ostatnio z braku czasu robię wszystko to, co zajmuje jak najmniej czasu. Przykładowo to ciasto piekłam w niedzielne popołudnie. Polecam serdecznie - ciasto wychodzi niezwykle puszyste i lekkie. Można dodać różnych owoców. Podobne ciasto, tylko z odrobinę większymi proporcjami można znaleźć TU.
Składniki (blaszka 24x36cm):
5 jajek
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju
25 dag truskawek
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić na puch z dodatkiem cukru.
2. Partiami dodawać do masy jajecznej mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz olej.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki. Piec w 170 st C przez 35-40 minut - do suchego patyczka.
5. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. A do ciasta w sam raz pasuje kubek ulubionej kawy lub herbaty. Po fajne
kubki (takie jak ten na zdjęciu) i inne dodatki zapraszam do internetowego sklepu Tarka i Miarka.
Smacznego!!!
Źródło: Smakołyki Asi
więcej owoców bym dodał, im ich więcej tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńOczywiście można dodać więcej owoców. Taka ilość u nas jest ok, gdyby truskawek było więcej moje dzieci już by placka nie zjadły. Bo one uwielbiają same ciasto :)
UsuńWspaniałe ☺
OdpowiedzUsuńMiło mi że skorzystałaś z mojego przepisu. Z truskawkami, morelami czy jabłkami, zawsze się udaje i jest pyszne :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - ciasto jest uniwersalne, pozdrawiam!
UsuńUwielbiam ucierane ciasto, nic tylko wcinać, wcinać i wcinać! Pozdrawiam i zapraszam do swojego kącika! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta na lato są najlepsze, najsmaczniejsze. Można tylko zmieniać owoce i mieć co rusz inne smaki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, zazwyczaj nie lubie za bardzo ciast jak jest tak gorąco jak dziś, ale takie wchodzą idealnie!
OdpowiedzUsuń