6 kwietnia 2017

Rolada szpinakowo-serowa

Pomysł na roladę mam od siostry, która bardzo często ją przyrządza. Zawsze szybko znika ze stołu. Polecam gorąco! Może ktoś zechce przyrządzić ja na zbliżające się Święta.


Składniki:

25-30 dag sera żółtego (np.gouda)
4 łyżki majonezu
4-5 jajek

Farsz: 
300 g mrożonego szpinaku
3 zmiażdżone ząbki czosnku
3/4 kostki białego sera (moja kostka miała 300 g)
1/2 cebuli
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Zrobić ciasto serowe: jajka ubić, dodać majonez i tary żółty ser. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 20-25 minut.
2. W międzyczasie zrobić farsz, szpinak odparować na patelni, dodać czosnek i posiekaną cebulę oraz wkruszyć biały ser. Doprawić do smaku.
3. Na gorący serowy spód wyłożyć farsz, zwinąć jak roladę (uwaga, aby się nie poparzyć!). Położyć ponownie na blachę złączeniem do dołu. Piec jeszcze 30 minut.
4. Roladę całkowicie ostudzić, przed podaniem pokroić w plastry.
5. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. (KLIK)

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe to ciasto serowe.
    A cała rolada - super!
    W sam raz na wielkanocny stolik...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadłam by poczęstować się roladą makową a tu co rolada szpinakowa. Wygląda wspaniale. Pozdrawiam serdecznie. Ach kradnę przepis, do zobaczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takiej rolady. A szkoda, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!