14 kwietnia 2017

Babeczki z czekoladą / /Muffinki z czekoladą

Na ostatnią chwilę przed Świętami podrzucam Wam pomysł na szybkie i pyszne babeczki z kawałkami czekolady.
Kochani, to już ostatni wpis przed Świętami.

Życzę Wam spokojnych, 
zdrowych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy!

Pozdrawiam!



Składniki:

2 jajka
1 szklanka letniego mleka
5 łyżek oleju
olejek zapachowy dowolny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

+ posiekana czekolada (niecałe 1/2 tabliczki)
+ czekolada, polewa i posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Jajka w temperaturze pokojowej ucieramy na puch z cukrem. Dodajemy olej, olejek i na przemian mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.
2. Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek.
3. Pieczemy w 180 st.C przez ok 20 minut - do suchego patyczka.
4. Ostudzone babeczki dekorujemy polewą lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Posypujemy posypką.

Smacznego!!!
Babeczki przed dekoracją

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!