26 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i galaretką II

Sezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :)


Składniki (blacha 36x24cm):

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
1 budyń waniliowy (40g)
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 kostka masła / margaryny

Dodatkowo:
0,5 kg drobnych słodkich truskawek
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w 180 st. C ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
2. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło / Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć, porcjami dodawać przestudzony budyń.
3. Złożyć ciasto. Na dolny blat wyłożyć 2/3 kremu budyniowego, ułożyć połowę truskawek dociskając je lekko w krem. Przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć resztę kremu i znów truskawki. Całość zalać tężącą galaretkę truskawkową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. Świetne to ciasto. Uwielbiam takie z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może teraz jakiś przepis z tofu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę użyć mrożonych chce to upiec na święta wielkanocne A nie wiem czy znajdę jakieś swieze truskawki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone truskawki jak najbardziej nadają się do warstwy z galaretką, ale nie wiem jak byłoby to z masą... Do masy zdecydowanie najlepsze są świeże owoce.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!