9 października 2025

Chleb pełnoziarnisty

 Jeden z lepszych chlebów jakie udało mi się upiec. Już na stałe zawitał w naszym domu. Robi się szybko, smakuje wybornie, a do tego utrzymuje świeżość pomimo, że pieczony jest na drożdżach. 

Składniki (jeden bochenek z keksówki 10x28cm):

  • 350 g mąki pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
  • 150 g mąki pszennej (typ 450-500)
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • około 1 szklanka ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane - część siemienia odłożyć do posypania chleba) 

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką. 

2. Przygotować keksówkę, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. na spód wysypać trochę siemienia. Ciasto wyłożyć do keksówki, wyrównać łyżką. Wierzch posypać siemieniem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 

3. Piekarnik nagrzać do 220*C.

4. Keksówkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C na 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze 20-30 minut. 

5. Upieczony chleb wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. 

Smacznego!!!

Źródło: IG annascooking_  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!