Jeden z lepszych chlebów jakie udało mi się upiec. Już na stałe zawitał w naszym domu. Robi się szybko, smakuje wybornie, a do tego utrzymuje świeżość pomimo, że pieczony jest na drożdżach.
Składniki (jeden bochenek z keksówki 10x28cm):
- 350 g mąki pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
- 150 g mąki pszennej (typ 450-500)
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soli
- 500 ml ciepłej wody
- około 1 szklanka ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane - część siemienia odłożyć do posypania chleba)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką.
2. Przygotować keksówkę, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. na spód wysypać trochę siemienia. Ciasto wyłożyć do keksówki, wyrównać łyżką. Wierzch posypać siemieniem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
3. Piekarnik nagrzać do 220*C.
4. Keksówkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C na 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze 20-30 minut.
5. Upieczony chleb wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: IG annascooking_
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!