Przepyszne danie z piekarnika, które idealnie sprawdź się na obiad czy kolację. Żałuję, że tak późno to danie poznałam. Obiecuję sobie, że będę je robić częściej.
Składniki:
Farsz:
- 450 g szpinaku (mrożony w liściach)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250 g serka ricotta
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 jajko
- 50 g sera typu parmezan
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- płatki chili
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 700-800 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- bazylia
Dodatkowo:
- 180 g muszli makaronowych
- mozzarella w kawałku lub wiórki mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Muszle makaronowe ugotować w lekko osolonym wrzątku 2 minutki krócej niż czas podany na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
2. Passatę przelać do garnka, gotować przez około 20 minut, dodać soli, pieprzu i bazylii.
3. Cebulę obrać i posiekać, lekko podsmażyć na oleju, po czym dodać szpinak. Dusić, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, płatki chili i gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
4. Do szpinaku dodać surowe jajko, pokrojone w kawałki suszone pomidory, tarty parmezan, ricottę i wszystko wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
5. Do naczynia żaroodpornego wylać podgotowaną passatę. Wierzch posypać tartym parmezanem.
6. Makaronowe muszle nadziać farszem szpinakiem i włożyć na sosie pomidorowym. Całość posypać tartą mozzarellą.
7. Zapiec w piekarniku przez około 20-25 minut w 280*C aż ser na wierzchu się przyrumieni.
Smacznego!!!
Źródło: IG, smakoholiczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!