22 października 2025

Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i ricottą

 Przepyszne danie z piekarnika, które idealnie sprawdź się na obiad czy kolację. Żałuję, że tak późno to danie poznałam. Obiecuję sobie, że będę je robić częściej. 

Składniki: 

Farsz:

  • 450 g szpinaku (mrożony w liściach) 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 250 g serka ricotta 
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy 
  • 1 jajko 
  • 50 g sera typu parmezan 
  • sól, pieprz 
  • gałka muszkatołowa 
  • płatki chili 
  • olej do smażenia 

Sos pomidorowy: 

  • 700-800 ml passaty pomidorowej 
  • sól, pieprz 
  • bazylia 

Dodatkowo: 

  • 180 g muszli makaronowych 
  • mozzarella w kawałku lub wiórki mozzarelli 

Sposób przygotowania: 

1. Muszle makaronowe ugotować w lekko osolonym wrzątku 2 minutki krócej niż czas podany na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

2. Passatę przelać do garnka, gotować przez około 20 minut, dodać soli, pieprzu i bazylii. 

3. Cebulę obrać i posiekać, lekko podsmażyć na oleju, po czym dodać szpinak. Dusić, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, płatki chili i gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. 

4. Do szpinaku dodać surowe jajko, pokrojone w kawałki suszone pomidory, tarty parmezan, ricottę i wszystko wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. 

5. Do naczynia żaroodpornego wylać podgotowaną passatę. Wierzch posypać tartym parmezanem. 

6. Makaronowe muszle nadziać farszem szpinakiem i włożyć na sosie pomidorowym. Całość posypać tartą mozzarellą.

7. Zapiec w piekarniku przez około 20-25 minut w 280*C aż ser na wierzchu się przyrumieni. 

Smacznego!!!

 

Źródło: IG, smakoholiczka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!