Przepyszna sałatka z niewielkiej ilości składników, która idealnie sprawdzi się jako sezonowy obiad lub kolacja.
Składniki:
Ziemniaki:
- 15 małych ziemniaków
- 1 nieduża cebula
- przyprawa do ziemniaków
- tymianek
- czosnek
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól
Bób:
- 250 g świeżego bobu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- płatki chilli
- siekany koperek
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdego ziemniaka rozgnieść dnem szklanki. Cebulę pokroić w krążki, wyłożyć na ziemniaki. Całość posypać przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, polać oliwą i posypać tartym parmezanem. Zapiec w piekarniku w 200*C przez 20-25 minut - do zrumienienia.
2. Bób ugotować w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej przez 7-8 minut. Odcedzić, przestudzić, po czym obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać masło, dodać bób, sól, pieprz i chilli, podsmażyć przez 2 minutki. Na koniec dodać koperek.
3. Wszystkie składniki sosu wymieszać.
4. Rzodkiewki pokroić w plasterki.
5. Wszystko połączyć w misce, wymieszać.
6. Podawać solo lub jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z dodatkiem kefiru.
Smacznego!
Źródło: kulinarnemigawki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!