17 lipca 2025

Kalafior pieczony z chilli i serem

 Kalafior ostatnio jest dość tani, dlatego często kupuję i przygotowuję najczęściej jako dodatek do obiadu lub jako baza sałatki. Tym razem kalafior z piekarnika.

Składniki

  • 1 główka kalafiora 
  • 150 g sera mozzarella 
  • 1 łyżeczka płatków chili lub wedle uznania
  • śmietanka 30%, dałam śmietankę 18%
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie ale dente. 

2. Mozzarellę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 

3. Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinkę śmietanki, oprószyć serem, dodać połowę ugotowanego kalafiora. Posypać częścią pieprzu i chilli. 

4. Znów polać odrobiną śmietanki, posypać serem i wyłożyć resztę kalafiora. Posypać serem, pieprzem i płatkami chilli. 

5. Zapiec w piekarniku przez 25 minut w 180*C. 

6. Podawać wedle uznania. 

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!