Kalafior ostatnio jest dość tani, dlatego często kupuję i przygotowuję najczęściej jako dodatek do obiadu lub jako baza sałatki. Tym razem kalafior z piekarnika.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 150 g sera mozzarella
- 1 łyżeczka płatków chili lub wedle uznania
- śmietanka 30%, dałam śmietankę 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie ale dente.
2. Mozzarellę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinkę śmietanki, oprószyć serem, dodać połowę ugotowanego kalafiora. Posypać częścią pieprzu i chilli.
4. Znów polać odrobiną śmietanki, posypać serem i wyłożyć resztę kalafiora. Posypać serem, pieprzem i płatkami chilli.
5. Zapiec w piekarniku przez 25 minut w 180*C.
6. Podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!