22 marca 2025

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i musztardą francuską

 Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale postaram się podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół. 

Składniki:

  • 800 g kiełbasek białych (u mnie parzone, ale mogą być też surowe)
  • 800 g cebuli
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • po pół łyżeczki pieprzu i soli
  • 1/3 łyżeczki chilli 

Sposób wykonania:

1. Każdą kiełbaskę nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Jeśli używamy surowych kiełbasek, to należy je obgotować we wrzątku przez 10 minut. 

2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać cebulę przez około 15 minut. Powinna się zeszklić i lekko zrumienić. Następnie dodać do niej wszystkie przyprawy, całość jeszcze smażyć 2 minuty. Cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

3. Kiełbaski wcześniej nakłute wykałaczką zrumienić lekko na patelni dosłownie przez 2 minutki. Włożyć na cebuli, lekko je wcisnąć. Na wierzchu cebuli i kiełbasek wyłożyć musztardę francuską. 

 4. Piec w 185*C pr\zez 40-45 minut - bez przykrycia. 

Smacznego!!!

Źródło: Ania gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!