Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale postaram się podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół.
Składniki:
- 800 g kiełbasek białych (u mnie parzone, ale mogą być też surowe)
- 800 g cebuli
- 1-2 łyżki smalcu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- po pół łyżeczki pieprzu i soli
- 1/3 łyżeczki chilli
Sposób wykonania:
1. Każdą kiełbaskę nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Jeśli używamy surowych kiełbasek, to należy je obgotować we wrzątku przez 10 minut.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać cebulę przez około 15 minut. Powinna się zeszklić i lekko zrumienić. Następnie dodać do niej wszystkie przyprawy, całość jeszcze smażyć 2 minuty. Cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Kiełbaski wcześniej nakłute wykałaczką zrumienić lekko na patelni dosłownie przez 2 minutki. Włożyć na cebuli, lekko je wcisnąć. Na wierzchu cebuli i kiełbasek wyłożyć musztardę francuską.
4. Piec w 185*C pr\zez 40-45 minut - bez przykrycia.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!