20 lipca 2021

Dżem z wiśni z pektyną

 Dziś na blogu znowu wiśniowo, tym razem dżem na naturalnej pektynie. Te wiśnie zanurzone w wiśniowym żelu są po prostu wspaniałe... Wypróbujcie sami. Przepis wzięłam z opakowania po pektynie.

Składniki:

  • 2 kg wydrylowanych wiśni 
  • 23 g pektyny w proszku
  • 1 kg cukru (lub nieco mniej)
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

1. Wiśnie umieścić w garnku z grubym dnem. Zagotować. 

2. Opakowanie pektyny (23g) wymieszać ze szklanką cukru, dodać ją do gotujących się wiśni, a następnie dodać pozostały cukier. Po rozpuszczeniu się cukru dodać kwasek cytrynowy.  Gotować przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 

3. Zdjąć z ognia, w razie potrzeby zdjąć powstałą pianę. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręcić, pasteryzować przez ok 20 minut. 

4. Po pasteryzacji dżem ma konsystencję płynną, ale jak się wystudzi, to tężeje. Z podanej porcji wyszło mi 10 słoiczków różnej wielkości. 

Smacznego!!!



7 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis. Może uda mi się zrobić kilka słoiczków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można kupić pektyne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dżem wczoraj, dziś jeszcze nie zastygł, ma konsystencję syropu. Czy mam czekać, czy coś poprawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po jakimś czasie przechowywany w chłodnej piwnicy czy spiżarni powinien się zżelować.

      Usuń
    2. Dziękuję, poczekam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!