8 grudnia 2016

Kapusta z grochem i grzybami

Zapachniało już Świętami? Nie ma polskiej Wigilii bez kapusty... U nas zazwyczaj robimy z  fasolą, ale w zeszłym roku robiłam z grochem. Moja mama robi cały gar takiej kapusty, ja raczej skromnie, bo na Wigilię zawsze jesteśmy u rodziców. Ale trochę zawsze ugotuję, a jak nie pójdzie, to zamrażam i potem z chęcią zajada się na obiad :)


Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
1 szklanka łuskanego grochu
1 cebula
garść suszonych grzybów
sól, pieprz
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
kminek

Sposób wykonania:

1. Dzień wcześniej namoczyć groch z suszonymi grzybami (można razem). Następnego dnia groch z grzybami ugotować go miękkości.
2. Kapustę zalać wodą, w razie potrzeby odlać wodę i ponownie nalać świeżej. Do kapusty dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, uzupełniając wodę.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na patelni i dodać do gotującej się kapusty.
4. Gdy kapusta zmięknie, dodać groch z grzybami, dodać kminku i chwilę razem pogotować. Doprawić majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą.
5. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień z dodatkiem oleju lnianego.

Smacznego!!!

13 komentarzy:

  1. Moja mam robiła taka samą, a w tym roku już ja będę ją robić :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również zamrażam taka kapustę po wigilii, zawsze mi się za dużo nagotuje, a u mnie w domu się za nią przepada ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, raz jadłam taką kapustę u znajomego, bo u mnie w domu nigdy się tego nie przygotowywało. Właśnie skusiłyście mnie, aby coś takiego na wigilię przygotować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pojem sobie teraz na Wigilię kapustki....:) Zresztą samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis sprawdzony przeze mnie, smakuje świetnie ale oczywiście najlepiej na Wigilii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewciu, pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!

      Usuń
  6. W wigilię smakuje wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię osobno kapust z grzybami, a osobno z grochem. U Ciebie jest 2 w 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam !:) Moja babcia dodawała jeszcze do tego jedną część kapusty ugotowanej kapusty białej- fajnie się to razem komponuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Och. Uwielbiam! Ale u mnie w domu zdecydowanie groch nie przechodzi. Jak już to sama kapustka z grzybami. Aż nie wiem jak moich zachęcić do zmiany tego przyzwyczajenia. :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!