Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 szklanka łuskanego grochu
1 cebula
garść suszonych grzybów
sól, pieprz
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
kminek
Sposób wykonania:
1. Dzień wcześniej namoczyć groch z suszonymi grzybami (można razem). Następnego dnia groch z grzybami ugotować go miękkości.
2. Kapustę zalać wodą, w razie potrzeby odlać wodę i ponownie nalać świeżej. Do kapusty dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, uzupełniając wodę.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na patelni i dodać do gotującej się kapusty.
4. Gdy kapusta zmięknie, dodać groch z grzybami, dodać kminku i chwilę razem pogotować. Doprawić majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą.
5. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień z dodatkiem oleju lnianego.
Smacznego!!!
Moja mam robiła taka samą, a w tym roku już ja będę ją robić :-(
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro Agatko...
UsuńJa również zamrażam taka kapustę po wigilii, zawsze mi się za dużo nagotuje, a u mnie w domu się za nią przepada ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda super, raz jadłam taką kapustę u znajomego, bo u mnie w domu nigdy się tego nie przygotowywało. Właśnie skusiłyście mnie, aby coś takiego na wigilię przygotować. :)
OdpowiedzUsuńAle pojem sobie teraz na Wigilię kapustki....:) Zresztą samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony przeze mnie, smakuje świetnie ale oczywiście najlepiej na Wigilii.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewciu, pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!
UsuńW wigilię smakuje wyjątkowo!
OdpowiedzUsuńJa robię osobno kapust z grzybami, a osobno z grochem. U Ciebie jest 2 w 1 :)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. Zawsze robimy 2 w 1 :P
UsuńAż zapachniało ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam !:) Moja babcia dodawała jeszcze do tego jedną część kapusty ugotowanej kapusty białej- fajnie się to razem komponuje:)
OdpowiedzUsuńOch. Uwielbiam! Ale u mnie w domu zdecydowanie groch nie przechodzi. Jak już to sama kapustka z grzybami. Aż nie wiem jak moich zachęcić do zmiany tego przyzwyczajenia. :D
OdpowiedzUsuń