Składniki (tortownica 23-25 cm)
Biszkopt różowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- barwnik - u mnie czerwony
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka suchego maku
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny do smaku
- barwnik czerwony
- sok z połówki cytryny
- woda
- cukier
- dżem z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
1. Przygotować biszkopt różowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić.
3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać.
4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem, nasączyć, wyłożyć krem. Osobno posmarować cienką warstwą drugi różowy blat i posmarowaną stroną przyłożyć na krem. Nasączyć biszkopt. Tort posmarować resztą białego kremu, a różowym kremem zrobić dowolne dekoracje.
5. Tort schłodzić kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!!!
Właśnie kupiłam serek:-)
OdpowiedzUsuńJa nie używam barwników tylko sok z buraka lub zmiksowane truskawki.
OdpowiedzUsuńpiękny torcik i na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda i fajny blog zapraszam na moj nowy blog http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękny ten tort i na pewno przepyszny. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik! Radosnych Świąt! :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały tort. Zrobiłam na urodzinki mojej Karinki. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPiękny tort 😊 i napewno pyszny, też ostatnio robiłam dla syna, ale zamiast mąki ziemniaczanej dałam budyń waniliowy lub śmietankowy i bardzo dobry wyszedł 😊
OdpowiedzUsuńPiękny tort �� ostatnio robiłam ale małej modyfikację zrobiłam i zamiast mąki ziemniaczanej dałam budyń waniliowy lub śmietankowy i bardzo dobry wyszedł ��
OdpowiedzUsuń