10 marca 2016

Babeczki cytrynowe do koszyczka / święconki


Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
1/2 cytryny

Sposób wykonania:

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej i miksować. Dodać olej, a na końcu skórkę otartą z 1/2 cytryny i wyciśnięty sok.
2. Ciasto przełożyć do dowolnych foremek wysmarowanych tłuszczem (u mnie foremki na muffinki). Piec 30 minut w 180 st. C. Wystudzone babeczki udekorować wedle uznania.
3. Z podanych składników wychodzi 8-10 niedużych babeczek.

Smacznego!!!

Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi

3 komentarze:

  1. pycha,,już się nie mogę doczekać tych świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Są śliczne. Kolorowe. Takie wiosenne, wielkanocne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne. Do koszyka wielkanocnego jak najbardziej. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!