Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki miodu płynnego
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do blaszki
Sposób wykonania:
1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto.
2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki.
3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną.
4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st.
5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania.
Smacznego!!!
Źródło: Ciasta domowe, nr 207
Pierniczki cudne i zapewne smaczne... dlaczego ja nie lubię pierników, skoro tylu je uwielbia?
OdpowiedzUsuńIle zajmuje mięknięcie, tak z ciekawości?
OdpowiedzUsuńPo włażeniu skórek z jabłka do puszki pierniczki zmiękły w dwa dni :)
UsuńMam pytanie odnośnie użytych składników. Po pierwsze, czy miód gryczany http://ratosnatura.pl/oferta/miod/gryczany będzie pasował? To mój ulubiony. Po drugie, chciałabym dodać bakalie. W którym momencie należy to zrobić?
OdpowiedzUsuńNie zdam się na miodach, ale to chyba bez różnicy jakiego użyć...
UsuńCo do bakalii to dodajemy je razem z pozostałymi składnikami przy zagniataniu. Radziłabym je może drobniej pokroić. Pozdrawiam!