13 grudnia 2015

Pierniczki

To już kolejny przepis na pierniki  na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.

 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki miodu płynnego
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do blaszki

Sposób wykonania:

1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto.
2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki.
3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną.
4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st.
5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania.

Smacznego!!!

Źródło: Ciasta domowe, nr 207

5 komentarzy:

  1. Pierniczki cudne i zapewne smaczne... dlaczego ja nie lubię pierników, skoro tylu je uwielbia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile zajmuje mięknięcie, tak z ciekawości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po włażeniu skórek z jabłka do puszki pierniczki zmiękły w dwa dni :)

      Usuń
  3. Mam pytanie odnośnie użytych składników. Po pierwsze, czy miód gryczany http://ratosnatura.pl/oferta/miod/gryczany będzie pasował? To mój ulubiony. Po drugie, chciałabym dodać bakalie. W którym momencie należy to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zdam się na miodach, ale to chyba bez różnicy jakiego użyć...
      Co do bakalii to dodajemy je razem z pozostałymi składnikami przy zagniataniu. Radziłabym je może drobniej pokroić. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!