Składniki:
170g cukru
3 jajka
100g masła
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
150g zmielonych migdałów (lub orzechów)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej)
50g kandyzowanej skórki cytrynowej
50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych)
50g wiórków kokosowych
250ml mleka (temperatura pokojowa)
ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków
Dodatkowo:
lukier
roztopiona czekolada
bakalie do posypania
Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.
2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko.
3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta.
4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.
5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut.
6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową.
7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją.
Polecam i życzę smacznego!!!
Źródło: Domowe wypieki
Bardzo lubię te pierniczki. W okresie przedświątecznym jest okazja, żeby je zjeść. Chyba się skuszę żeby i w tym roku takie upiec :)
OdpowiedzUsuńGdyby ktoś zrobił mi takie pierniczki, to chętnie przygarnęłabym ...dużo takich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam :). Dziękuję za udział w Korzennym!
OdpowiedzUsuń