11 listopada 2013

Fale Dunaju z galaretką

Fale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. U koleżanki jadłam z galaretką, co akurat było dla mnie nowością :) Wersja z galaretką bardzo mi smakuje!
Tymczasem świętujmy Dzień Niepodległości - wielkie święto, którym powinniśmy się cieszyć! A tej radości nam brakuje... Szkoda, że nasze obchody są zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...


Składniki:

Ciasto (blaszka 25x36 cm):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 kostka margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
aromat śmietankowy
 + dowolne owoce (u mnie jabłka)

Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
750 ml wody

Krem:
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
4 łyżki cukru
1 kostka masła / margaryny

Wierzch:
tarta czekolada lub polewa - wedle uznania

Sposób przygotowania:

1. Robimy ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
2. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
3. Z 750ml mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, zalewamy mlekiem z budyniem i chwilkę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na małych obrotach.
4. Na ciasto wylewamy tężącą galaretkę, wstawiamy do lodówki, aby mocno stężała. Na galaretkę wykładamy krem i wierzch posypujemy tartą czekoladą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.

Smacznego!!!

10 listopada 2013

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Dotychczas nie byłam fanką sałatek z ryżem, ale odkąd wypróbowałam tej, wszystko się zmieniło. Sałatka jest rewelacyjna! Bardzo mi posmakowała i z pewnością zagości u nas na stałe :) Przepis mam od koleżanki Jadzi. Sałatka w sam raz na jutrzejsze świętowanie Dnia Niepodległości.


Składniki:

2-3 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka ogórków korniszonych
1 czerwona papryka
1 por
1 puszka kukurydzy
4-5 jajek
majonez
musztarda
sól, pieprz
przyprawa do drobiu / gyros
olej

Sposób przyrządzenia:

1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku.
2. Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do drobiu lub gyrosem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć mięso, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
3. Paprykę, ogórki korniszone drobno posiekać.
4. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
6. Pora drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.
7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz.
8. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!!!

9 listopada 2013

Śledzie ze śliwkami


Składniki:

200 g suszonych śliwek kalifornijskich
400 g śledzi typu matias
2 nieduże cebule
pieprz ziołowy
olej

Sposób przygotowania:

1. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski.
2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki.
3.  Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.
4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.
5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem.
5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek.

Smacznego!!!

7 listopada 2013

Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej

Kotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.


Składniki:

200 g kiszonej kapusty
4 kotlety schabowe
100 g boczku (pominęłam)
50 g suszonych śliwek
2 jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.
2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.
4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron.
5. Obsmażone kotlety przekładamy do kapusty. Całość doprawiamy pieprzem i majerankiem. Dusimy do miękkości.

Smacznego!!!

5 listopada 2013

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Dzisiaj coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam!


Składniki:

1 nieduża główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam)
2 jabłka
tarty chrzan ze słoiczka
jogurt naturalny
majonez
sól, pieprz
sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, dodać posiekany szczypiorek.
5. Dodać majonez, jogurt naturalny i chrzan wedle uznania i smaku. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

4 listopada 2013

Risotto z cebulą

Świetny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bazowałam na tym przepisie (KLIK), ale pominęłam inne warzywa. Podana porcja to dwie porcje jako dodatek do obiadu.


Składniki:

4 łyżki sypkiego ryżu
2 duże cebule
ok 1,5 szklanki osolonej wody
1 łyżka masła
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i chwilę dusimy (nie można przypalić cebuli!).
3. Dodajemy ryż, chwilkę smażymy, aż ryż zrobi się szklisty. Następnie partiami wlewamy wodę z solą, tak aby ryż stopniowo wchłaniał płyn. Dusimy do miękkości.
4. Gotowy ryż podawać wedle uznania, np. z sosem, mięsem, potrawką czy warzywami.

Smacznego!!!

2 listopada 2013

Ciasto Gargamel

Przepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)


Składniki:

Ciasto miodowe:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)
20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)
przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)
1 kostka margaryny
20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)

Wkładka bakaliowa:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jabłka
25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki)

Krem:
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1/4 kostki margaryny

Dodatkowo:
1 słoik dżemu z  czarnej porzeczki
płatki migdałów

Sposób przygotowania:

1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.
3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.
4. Przekładamy ciasto:
ciasto miodowe
warstwa dżemu z czarnej porzeczki
połowa kremu budyniowego
wkładka bakaliowa
połowa kremu budyniowego
warstwa dżemu z czarnej porzeczki
ciasto miodowe
5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.
6. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.

Smacznego!!!