9 marca 2024

Sernik Izaura

 Dziś Izaura to praktycznie klasyk. To pyszny sernik z ciastem kakaowym, ładnie wygląda, jest mięciutki, wilgotny i przepyszny!


Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 20 dag masła / margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka 
  • 3 łyżki wody

Masa serowa:

  • 1 kg sera (u mnie z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 10 dag masła / margaryny
  • 1 budyń waniliowy lub kokosowy
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Należy pamiętać, że składniki do masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. 

2. Zrobić ciasto kakaowe. Masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy umieścić w garnuszku i gotować przez 5 minut. 

3. Po ostudzeniu dodać do masy żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto wylać na blaszkę. 

4. Zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem, potem dodać budyń i żółtka, zmiksować. Dodawać po łyżce ser i dalej ucierać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. 

5. Masę serową delikatnie po łyżce rozłożyć na cieście kakaowym. 

6. Ciasto piec w 170*C przez około 60 minut. 

7. Po upieczeniu i wystudzeniu można udekorować polewą. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Robię podobne ciasto, ale Twój spód mnie zaintrygował, czy zostawiasz trochę ciasta na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Część ciasta wypłynęła na wierzch podczas nalewania masy serowej, jak i podczas pieczenia. Wyszedł mi taki marmurek😅

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!