Połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem jest świetne. Wcześniej robiłam ciasta czy kompot z tymi dodatkami, a teraz czas na zapasy na zimę. Dżem wyszedł naprawdę super😋
Składniki:
- 250g rabarbaru - już oczyszczonego
- 600-700g truskawek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka (z górką) cukru
Sposób przygotowania:
1. Obrany rabarbar pokroić w mniejsze kawałki. Umyte truskawki pokroić na mniejsze części.
2. W garnku o grubym dnie umieścić truskawki, rabarbar, sok z cytryny i cukier. Całość pozostawić na około 2 godziny. Po tym czasie postawić na kuchence i smażyć przez około 1 godzinę. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować bez pokrywki.
3. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, pasteryzować przez 15-20 minut. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiczki.
Smacznego!!!
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie rabarbaru :D Ja uwielbiam łączyć rabarbar właśnie ze słodkim ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie, połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru jest idealne.
UsuńMusi być pyszny.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam😉
UsuńZaczynam przetwarzać:-)
UsuńŚwietnie! Życzę udanych przetworów!
Usuń