9 października 2019

Pulpety z indyka w sosie z papryką i koperkiem

Dzieci bardzo lubią mięso w sosie. Dlatego dość często jakieś danie tego typu ląduje na naszym stole.


Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
1 sucha kajzerka
1 jajko
sól, pieprz
mąka do obtoczenia kulek

1 litr wrzątku
1/2 papryki (świeżej lub mrożonej)
1 pełna łyżka masła
1 pełna łyżka mąki
siekany koperek
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Mięso wymieszać z kajzerką, drobniutko posiekaną cebulą, jakiem, solą i pieprzem. Uformować kulki, obtoczyć je w mące.
2. Wodę zagotować, na wodę rzucić kulki mięsa i gotować ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
3. Pulpety wyjąć z wywaru. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do wywaru, wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Ponownie włożyć pulpety, dodać siekanego koperku, doprawić solą i pieprzem.
4. Zagotować.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!