Książka jest zbiorem stu prostych przepisów na klasyczne oraz nowe ekstrawaganckie przetwory. Będzie świetnym prezentem nie tylko dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, ale również i dla tych, którzy znają już tajniki przetwórstwa, ale szukają odmiany.
Książka jest podzielona na rozdziały:
I. Przetwory owocowe - gdzie znajdziecie przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, owoce w alkoholu i nalewki
II. Sosy i przeciery warzywne
III. Solonki
IV. Marynowanie
V. Ocet
VI. Kiszonki
Już wpadło mi o oko kilka ciekawych pomysłów np. na ananasa w rumie, marynowane śliwki, kiszone jabłka, syrop mandarynkowy, sól ziołową czy galaretkę limonkową.
Tytuł: Przetwory z pomysłem
Autor: Patrycja Machałek
Wydawnictwo: Znak
Ilość stron: 234
Taka ksiązka może być inspirująca :)
OdpowiedzUsuńMuszę się kiedyś nauczyć robić przetwory, bo to tak przydatna umiejętność... Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie 😁
UsuńSamodzielnie przygotowane przetwory mają wiele zalet. Przede wszystkim sami wybieramy warzywa czy owoce, które chcemy przetworzyć. Często są to płody z naszego ogródka czy działki, więc mamy pewność, że są ekologiczne i naturalne.
OdpowiedzUsuń