5 grudnia 2018

Sękaczek

Orzechy i jabłka to niewątpliwie wspaniałe połączenie. W ubiegłym roku piekłam właśnie to ciasto. Robi się dość szybko, można go spokojnie zrobić 2 dni wcześniej, by kruche placki zmiękły.


Składniki:

Ciasto:
35 dag mąki
25 dag masła / margaryny
12 dag cukru
2 łyżki kwaśniej śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:
2 kg jabłek
2 żółte galaretki

Masa orzechowa:
18 dag posiekanych orzechów
18 dag cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
15 dag masła

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 blaty w 200 st.C do zrumienienia. Ostudzić.
2. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok 10 minut - można dodać odrobinkę wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
3. Zrobić masę orzechową - wszystkie składniki wymieszać i trochę podgrzać.
4. Przełożyć ciasto (od dołu): placek - 1/2 jabłek - placek  - 1/2 jabłek - placek - masa orzechowa.
5. Pozostawić do stężenia wszystkich warstw.

Smacznego!!!

Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji

3 komentarze:

  1. Wygląda na prawdę zdrowo, wypróbuję przepisu :)
    Kilkukrotnie robiłam podobne sękacze ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam :) Zapisuję przepis :)

    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)
    http://knedelka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasuje dodać, że przepis zaczerpnięty od Siostry Anastazji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze podaje źródło pod przepisem. Tak jest i tu😊

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!