20 kwietnia 2015

Żeberka miodowo-sojowe pieczone w rękawie

Już bardzo dawno nie było u nas żeberek na obiad. A że wpadły mi w oko mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :)


Składniki:

1,2-1,5 kg mięsnych żeberek

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól, pieprz wedle uznania

Sposób wykonania:

1. Składniki marynaty połączyć ze sobą.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje.
3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
5. Worek z mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by mięso się zrumieniło.
6. Gotowe żeberka podawać wedle uznania. Żeberka podałam z ryżem i surówką z pora.


Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis

8 komentarzy:

  1. Palce lizać na sam widok. Ależ to musiało smakować ... umm, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, zapisałam i zrobię. Tak to danie na pewno jest pyszne, a co najważniejsze mało z nim roboty.
    Pozdrawiam serdecznie Anuś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, zachęcam do skorzystania z przepisu. Żeberka wyszły pyszniutkie!

      Usuń
  3. Kocham żeberka od wczesnego dzieciństwa!!!! Jak prawdziwy facet:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega apatetyczne! Też ostatnio częściej piekę w rękawie- mięso jest bardziej soczyste:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!