Na te pyszne bułeczki drożdżowe trafiłam zupełnie przypadkowo gdzieś na insta. Przepis przepisałam do swojego zeszytu, bo bardzo mi się spodobał i o nim zapomniałam... I wertując niedawno kartki z przepisami, natknęłam się na nie ponownie i postanowiłam przygotować na rodzinny wypad nad wodę. To był strzał w dziesiątkę. Zniknęły bardzo szybko. Pyszne, puszyste z jabłuszkiem otulone cukrem z cynamonem.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 150 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka gęstej słodkiej śmietany
- 370-380 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 3-4 małe jabłka
- cukier
- cynamon
- jajko do posmarowania bułeczek
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać jajko, sól, śmietanę i roztopione masło. Całość wymieszać.
2. Do mieszanki wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić ciasto. Jak już będzie gładkie i elastyczne, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
3. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i posypać cukrem i cynamonem.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wycinać koła, na każdy krążek nakładać po kawałku jabłka i zlepiać jak pierogi. Ułożyć obok siebie w tortownicy, odstawić na kilka minut. Nie zmieściły mi się wszystkie pierożki w tortownicy. Pozostałe 9 sztuk. Ułożyłam na blaszce luzem i upiekłam.
5. Wierzch pierożków - bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 25-30 minut do zrumienienia. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!