23 sierpnia 2025

Drożdżowe pierożki z jabłkami do odrywania

 Na te pyszne bułeczki drożdżowe trafiłam zupełnie przypadkowo gdzieś na insta. Przepis przepisałam do swojego zeszytu, bo bardzo mi się spodobał i o nim zapomniałam... I wertując niedawno kartki z przepisami, natknęłam się na nie ponownie i postanowiłam przygotować na rodzinny wypad nad wodę. To był strzał w dziesiątkę. Zniknęły bardzo szybko. Pyszne, puszyste z jabłuszkiem otulone cukrem z cynamonem.

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 150 ml ciepłego mleka 
  • 30 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g roztopionego masła 
  • 1 łyżka gęstej słodkiej śmietany 
  • 370-380 g mąki pszennej 

Dodatkowo: 

  • 3-4 małe jabłka 
  • cukier
  • cynamon 
  • jajko do posmarowania bułeczek 
  • cukier puder do oprószenia 

Sposób przygotowania: 

1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać jajko, sól, śmietanę i roztopione masło. Całość wymieszać. 

2. Do mieszanki wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić ciasto. Jak już będzie gładkie i elastyczne, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce. 

3. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i posypać cukrem i cynamonem. 

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wycinać koła, na każdy krążek nakładać po kawałku jabłka i zlepiać jak pierogi. Ułożyć obok siebie w tortownicy, odstawić na kilka minut. Nie zmieściły mi się wszystkie pierożki w tortownicy. Pozostałe 9 sztuk. Ułożyłam na blaszce luzem i upiekłam. 

5. Wierzch pierożków - bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 25-30 minut do zrumienienia. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!