25 września 2020

Sałatka z makaronem, szpinakiem i tuńczykiem

 Szybki pomysł na obiad, sałatkę do pracy czy na kolację.

Składniki na jedną salaterkę:

  • 160 g dowolnego makaronu
  • 2 garści szpinaku typu baby
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść zielonych oliwek
  • 100 g sera kaszubskiego (u mnie z czarnuszką)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki / cytryny
  • 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do sałatek

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować u osolonym wrzątku, przelać zimną wodą. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Szpinak opłukać o odsączyć na sicie. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę dowolnie posiekać, a ser w kostkę.

2. Wszystko włożyć do miski. W szklance wymieszać oliwę, miód, musztardę, sok z limonki i przyprawę do sałatek, polać sosem sałatkę i całość wymieszać. Całość dokładnie wymieszać. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce. 

Smacznego!!!


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!