17 lutego 2020

Cytrynowiec

Wspaniałe ciasto z pysznym kremem cytrynowo-budyniowym i pianką. Zdecydowanie do powtórzenia!


Składniki (blaszka 20x36cm):

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Masa cytrynowa:
sok z 2-3 cytryn + woda (w sumie soku i wody powinno być 1,5 szklanki / 375ml)
2 budynie śmietankowe
200 g cukru
1 kostka masła w temp. pokojowej

Pianka cytrynowa:
500 ml śmietany 30-36%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szklance wody

Dodatkowo: 
napar z herbaty słodzony z dodatkiem soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
woda + sok z cytryny do nasączenia herbatników
prostokątne herbatniki

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać olej. Piec w 180st.C przez 35 minut.
2. Zrobić masę budyniową: sok z cytryny dopełnić wodą, by w sumie było 1,5 szklanki płynu. Zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu budynie rozpuścić w 1/2 szklance wody. wlać do gotującego się soku z wodą, chwilkę gotować, by budyń zgęstniał. Następnie odstawić do wystudzenia. Wystudzony budyń utrzeć z masłem w temperaturze pokojowej.
3. Zrobić piankę. galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać tężącą galaretkę. Zmiksować.
4. Przełożyć ciasto: biszkopt nasączyć herbatą, masa cytrynowo-budyniowa, pianka. Na wierzch ułożyć herbatniki. Pędzelek maczać w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, posmarować herbatniki.
5. Ciasto odstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!