Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta.
Składniki (23x33cm):
Kruchy spód:
4 żółtka
150 g masła / margaryny
1 łyżka smalcu
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
kilka łodyg rabarbaru
200 g malin
2 łyżki cukru
Beza:
4 białka
szczypta soli
1 niepełna szklanka cukru
migdały (płatki) do posypania
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
2. W międzyczasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukru i wymieszać.
3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, miksować do wyczerpania cukru. Piana powinna być szklista i sztywna.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto z zamrażarki, lekko oprószyć bułką tartą, dodać rabarbar z cukrem i maliny, całość przykryć warstwą piany. Wierzch posypać płatkami migdałów.
5. Piec 50 minut w 170 st.C. Wystudzić w piekarniku, by beza była chrupka.
Smacznego!!!
Przepis tym razem nie dla mnie, nie lubię rabarbaru.
OdpowiedzUsuńSpoko. Na blogu jest ponad 1000 przepisów więc możesz znaleźć co akurat lubisz.
UsuńW tym roku rabarbar rośnie mi jak na drożdżach, więc na pewno wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam słonecznie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Smakował nawet mojemu mężowi, ktory za ciastami nie przepada. Pozdrowienia 😀
UsuńWspaniałe ciasto, uwielbiam rabarbar ;-D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń