17 maja 2019

Rabarbarowiec z malinami i bezą

Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta.


Składniki (23x33cm):

Kruchy spód:
4 żółtka
150 g masła / margaryny
1 łyżka smalcu
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
kilka łodyg rabarbaru
200 g malin
2 łyżki cukru

Beza:
4 białka
szczypta soli
1 niepełna szklanka cukru

migdały (płatki) do posypania

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
2. W międzyczasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukru i wymieszać.
3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, miksować do wyczerpania cukru. Piana powinna być szklista i sztywna.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto z zamrażarki, lekko oprószyć bułką tartą, dodać rabarbar z cukrem i maliny, całość przykryć warstwą piany. Wierzch posypać płatkami migdałów.
5. Piec 50 minut w 170 st.C. Wystudzić w piekarniku, by beza była chrupka.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Przepis tym razem nie dla mnie, nie lubię rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spoko. Na blogu jest ponad 1000 przepisów więc możesz znaleźć co akurat lubisz.

      Usuń
  2. W tym roku rabarbar rośnie mi jak na drożdżach, więc na pewno wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam słonecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Smakował nawet mojemu mężowi, ktory za ciastami nie przepada. Pozdrowienia 😀

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!