Trafiłam na ten przepis zupełnie przypadkiem. To świetna baza na ciasto z sezonowymi owocami lub z rabarbarem jak u mnie. Oranżadę można również zastąpić wodą gazowaną.
Składniki (blaszka 26x34cm):
5 jajek
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka białej oranżady (lub wody gazowanej)
1 litr sezonowych owoców lub kilka łodyg rabarbaru
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka, sól i oba cukry ubić razem na puch. Dodać olej i zmiksować na małych obrotach.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do ciasta i delikatnie miksować.
3. Na koniec wlać oranżadę i wymieszać delikatnie.
4. Blaszkę posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Wyłożyć ciasto, a na wierzch owoce lub rabarbar.
5. Piec w 180 st.C przez45-50 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Aniu ty to zawsze cos fajnego znajdziesz. Z pewnoscia skorzystam z przepisu. Pozdrawiam. Magda z Łańcuta
OdpowiedzUsuńCiasto idealne, a ja jak na zlosc nie mam akurat napojow gazujacych w domu. Musze koniecznie wyprobowac ten przepis, wyglada tak smacznie :-)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam to przepis to sama musiałam zaopatrzyć się w oranżadę :) Warto, polecam!
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńO wodzie gazowanej w takich przepisach można usłyszeć, ale oranżada? W sumie, czemu nie? :P Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie. Muszę spróbować, zwłaszcza, że sezon rabarbarowy w pełni :-)))
OdpowiedzUsuńCiekawe wykorzystanie oranżady, raczej mało kto by wpadł na taki pomysł
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń