22 maja 2018

Pieczone udka z tymiankiem i oregano

Pomysłów na pieczone udka u nas nigdy dość. Szczególnie, że moja córka lubi kurczaka z kością :)


Składniki:

6 niedużych udek z kurczaka

Marynata:
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Składniki marynaty połączyć, dokładnie natrzeć nią mięso.
3. Piec w 200 st.C przez 60-70 minut. Od czasu do czasu należy polać udka powstałym podczas pieczenia sosem.

Smacznego!!!

Źródło: Kwestia smaku

3 komentarze:

  1. Właśnie moczę udka- dziękuję Aniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie "pieczyste" z ziołami to coś co lubię. Tymianek, oregano... czego chcieć więcej? Pysznie to zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!