29 września 2025

Ciasteczka oponki / Kruche ciasteczka na drożdżach z orzechami

 Te ciasteczka to totalny game changer! Przepyszne, na drożdżach z dodatkiem siekanych orzechów, na które przepis pochodzi z kuchni podkarpackiej. Ciasteczka są trochę pracochłonne, ale warte pracy. 

Składniki (na 80-100 sztuk): 

  • 600 g mąki pszennej 
  • 250 g margaryny 
  • 200 g masła 
  • 5 żółtek 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • kilka łyżek cukru i siekanych orzechów włoskich 
  • 2-3 białka do smarowania ciasteczek 

Sposób przygotowania: 

1. Orzechy posiekać i wymieszać z cukrem wg uznania. 

2. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zmienią konsystencję na płynną. Dodać do nich śmietanę (może być prosto z lodówki). 

3. Mąkę przełożyć na stolnicę, posiekać z zimnym masłem i margaryną. Dodać żółtka, drożdżową mieszankę, cukier waniliowy i całość zagnieść i wyrobić. 

4. Odcinać po kawałku ciasta, a resztę przechowywać w lodówce, by nie urosło. Ciasto rozwałkować na 0,5cm i wycinać kółka, w których w środku wyciąć dziurkę. 

5. Każde ciasto posmarować białkiem i maczamy w mieszance siekanych orzechów z cukrem. 

6. Ciastka piec na rumiano w 180*C przez około 10-15 minut (w zależności od wielkości ciasteczek i piekarnika). 

7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. 

Smacznego!!!

 

Źródło: Trzeci Talerz, podkarpacki blog kulinarny 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!