Te ciasteczka to totalny game changer! Przepyszne, na drożdżach z dodatkiem siekanych orzechów, na które przepis pochodzi z kuchni podkarpackiej. Ciasteczka są trochę pracochłonne, ale warte pracy.
Składniki (na 80-100 sztuk):
- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 50 g świeżych drożdży
- kilka łyżek cukru i siekanych orzechów włoskich
- 2-3 białka do smarowania ciasteczek
Sposób przygotowania:
1. Orzechy posiekać i wymieszać z cukrem wg uznania.
2. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zmienią konsystencję na płynną. Dodać do nich śmietanę (może być prosto z lodówki).
3. Mąkę przełożyć na stolnicę, posiekać z zimnym masłem i margaryną. Dodać żółtka, drożdżową mieszankę, cukier waniliowy i całość zagnieść i wyrobić.
4. Odcinać po kawałku ciasta, a resztę przechowywać w lodówce, by nie urosło. Ciasto rozwałkować na 0,5cm i wycinać kółka, w których w środku wyciąć dziurkę.
5. Każde ciasto posmarować białkiem i maczamy w mieszance siekanych orzechów z cukrem.
6. Ciastka piec na rumiano w 180*C przez około 10-15 minut (w zależności od wielkości ciasteczek i piekarnika).
7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Smacznego!!!
Źródło: Trzeci Talerz, podkarpacki blog kulinarny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!