8 listopada 2014

Pierś z kurczaka pieczona w mleku

Zachęcam Was do przygotowania bardzo soczystej piersi z kurczaka, którą pieczemy w mleku. Robię ją teraz dość często do obiadu. Polecam serdecznie!


Składniki:

2 piersi z kurczaka
sól
słodka mielona papryka
zioła prowansalskie
pieprz
2-3 ząbki czosnku (pominęłam)
mleko

Sposób wykonania:

1. Piersi myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami.
2. Przekładamy mięso do miski i zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby zakryło mięso. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
3. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy też połowę mleka, w którym moczyło się mięso.
4. Pieczemy bez pokrywki przez 1 godzinę (w zależności od wielkości mięsa) w 180-190 st.C.

Smacznego!!!

Źródło: Nie pieprz o gotowaniu

8 komentarzy:

  1. Ja w ten sposób piekę schab a potem z mleka robię sos beszamelowy. Jest to doskonały sposób na delikatne mięso. Spróbuję zrobić z filetem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baardzo apetycznie :)
    Cieszę się, że mięsko smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez pokrywki godzina za długo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca się zgodzę, robię to mięsko kilka razy w roku i wychodzi super. Jak napisane w sposobie przygotowania czas pieczenia zależy od wielkości mięska.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!