Strony
▼
29 kwietnia 2015
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Składniki:
1/4 główki kapusty
2 kiełbaski np. śląskie
1 cebula
olej
sól, pieprz
ewentualnie ulubione przyprawy
makaron typu łazanki
Sposób wykonania:
1. Kapustę gotujemy, studzimy, wyduszamy z nadmiaru wody. Drobno siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekaną cebulkę i dodajemy kapustę, całość dusimy.
3. Na drugiej patelni rumienimy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
4. Kiełbasę dodajemy do kapusty, całość jeszcze chwilkę smażymy i doprawiamy solą i większą ilością pieprzu.
5. Ugotowany makaron mieszamy z kapustą i kiełbasą. Podajemy.
Smacznego!
27 kwietnia 2015
Kotlet drobiowy po hawajsku
...czyli trochę egzotyki na klasycznym kotlecie drobiowym :)
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
sól, pieprz
mąka
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
4 plastry ananasa
tarty żółty ser
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy, kroimy, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Solimy, pieprzymy.
2. Mięso panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Na gotowe kotlety wykładamy po plasterku ananasa i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
sól, pieprz
mąka
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
4 plastry ananasa
tarty żółty ser
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy, kroimy, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Solimy, pieprzymy.
2. Mięso panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Na gotowe kotlety wykładamy po plasterku ananasa i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
24 kwietnia 2015
Ciasto jogurtowe z ananasem
Przepis na to ciasto znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Gellwe. Odjęłam trochę cukru i dodałam cukier waniliowy. Ananasy można zamienić na inne owoce. Polecam serdecznie - robi się ekspresowo, ciasto jest proste i pyszne.
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka
2/3 szklanki oleju
150 g jogurtu naturalnego
6-7 krążków ananasa z puszki pokrojonego na mniejsze kawałki
Sposób wykonania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
2. Mąkę i proszek przesiać, dodać cukry i szczyptę soli, wymieszać.
3. Do suchych produktów dodać jajka, jogurt i olej, całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Ciasto wylać do małej blaszki (24x28 cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojone ananasy (lub inne owoce). Piec ok. 40 minut w 180 st.C.
5. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka
2/3 szklanki oleju
150 g jogurtu naturalnego
6-7 krążków ananasa z puszki pokrojonego na mniejsze kawałki
Sposób wykonania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
2. Mąkę i proszek przesiać, dodać cukry i szczyptę soli, wymieszać.
3. Do suchych produktów dodać jajka, jogurt i olej, całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Ciasto wylać do małej blaszki (24x28 cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojone ananasy (lub inne owoce). Piec ok. 40 minut w 180 st.C.
5. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
23 kwietnia 2015
Pizza z pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Farsz:
500 g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
olej
przyprawa do pizzy
ser żółty
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy, aż podrosną.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem .
4. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem.
6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut.
Smacznego!!!
20 kwietnia 2015
Żeberka miodowo-sojowe pieczone w rękawie
Już bardzo dawno nie było u nas żeberek na obiad. A że wpadły mi w oko mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :)
Składniki:
1,2-1,5 kg mięsnych żeberek
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól, pieprz wedle uznania
Sposób wykonania:
1. Składniki marynaty połączyć ze sobą.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje.
3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
5. Worek z mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by mięso się zrumieniło.
6. Gotowe żeberka podawać wedle uznania. Żeberka podałam z ryżem i surówką z pora.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Składniki:
1,2-1,5 kg mięsnych żeberek
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól, pieprz wedle uznania
Sposób wykonania:
1. Składniki marynaty połączyć ze sobą.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje.
3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
5. Worek z mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by mięso się zrumieniło.
6. Gotowe żeberka podawać wedle uznania. Żeberka podałam z ryżem i surówką z pora.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
19 kwietnia 2015
Deser serowy z jagodami
Czy Wasze dzieci lubią serki typu danio lub danonki? Jeśli tak, to ten domowy deser z pewnością zastąpi Wam ten kupny. Ta wersja smakuje jak jagodowe danio, a nawet jeszcze lepiej :) Bardzo dobre, polecam i małym i dużym :)
Składniki:
350-400 g mielonego sera białego (z wiaderka)
1 galaretka jagodowa
1 szklanka wrzątku
jagody (u mnie mrożone borówki)
cukier puder do smaku (można pominąć)
Sposób wykonania:
1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Ser miksujemy, ewentualnie lekko słodzimy. Dodajemy 3/4 tężącej galaretki. Wszystko dokładnie łączymy.
3. Masę przekładamy do pucharków, na wierzch układamy owoce, nakładamy pozostałą galaretkę.
4. Deser schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Składniki:
350-400 g mielonego sera białego (z wiaderka)
1 galaretka jagodowa
1 szklanka wrzątku
jagody (u mnie mrożone borówki)
cukier puder do smaku (można pominąć)
Sposób wykonania:
1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Ser miksujemy, ewentualnie lekko słodzimy. Dodajemy 3/4 tężącej galaretki. Wszystko dokładnie łączymy.
3. Masę przekładamy do pucharków, na wierzch układamy owoce, nakładamy pozostałą galaretkę.
4. Deser schładzamy w lodówce.
Smacznego!
17 kwietnia 2015
Pieczony filet z pstrąga alpejskiego
Składniki:
1 filet pstrąga alpejskiego
1 cebula
3 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku (lub wedle uznania)
2 łyżeczki masła
sok z cytryny
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Filet ryby myjemy, delikatnie osuszamy.
2. Oprószyć solą i pieprzem.
3. Naczynie żaroodporne lub folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć krążki cebuli. Ułożyć rybę. Na rybie ułożyć gałązki rozmarynu, pokrojony czosnek i całość skropić sokiem z cytryny. Na wierzch ułożyć kawałki masła.
4. Przykryć folią i piec 30 minut w 180 st. C. Po tym czasie uchylić folię i piec jeszcze 10-15 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Facet na talerzu
14 kwietnia 2015
Przepisy na surówki
Najbardziej aktualna lista surówek z bloga.
Buraczki ćwikłowe na zimno
Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem
Colesław
Ćwikła z chrzanem
Duszona czerwona kapusta
Duszona marchewka
Mizeria
Sałata ze śmietaną
Sałata ze śmietaną i jajkiem
Sałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym
Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym
Sałata z marynowaną fasolką
Sałata z ogórkiem
Surówka ogórkowa do obiadu
Surówka wielowarzywna weselna
Surówka wielowarzywna z kapustą pekińską
Surówka z białej kapusty na 2 sposoby
Surówka z buraczka ze słonecznikiem
Surówka z czerwonej kapusty I
Surówka z czerwonej kapusty II
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem
Surówka z jabłek i selera
Surówka z kalarepy I
Surówka z kalarepy II
Surówka z kalarepy III
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką
Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki
Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką
Surówka z kapusty pekińskiej z twarożkiem
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami
Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą
Surówka z kiszonej kapusty z żurawiną
Surówka z kiszonych ogórków
Surówka z marchewki na ostro
Surówka z marchewki na słodko
Surówka z marchewki i pomarańczy
Surówka z marchewki z porem i jabłkiem
Surówka z marchwi z żurawiną
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Surówka z młodej kapusty z pomidorami
Surówka z pomidorów i ogórków
Surówka z pora
Surówka z sałaty lodowej i pomidora
Surówka z sałaty lodowej z marchewką
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem korniszonym
Surówka z sałaty lodowej z papryką
Surówka z sałaty lodowej z porem
Surówka z włoskiej kapusty
Na zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidorami |
Buraczki ćwikłowe na zimno
Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem
Colesław
Ćwikła z chrzanem
Duszona czerwona kapusta
Duszona marchewka
Mizeria
Sałata ze śmietaną
Sałata ze śmietaną i jajkiem
Sałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym
Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym
Sałata z marynowaną fasolką
Sałata z ogórkiem
Surówka ogórkowa do obiadu
Surówka wielowarzywna weselna
Surówka wielowarzywna z kapustą pekińską
Surówka z białej kapusty na 2 sposoby
Surówka z buraczka ze słonecznikiem
Surówka z czerwonej kapusty I
Surówka z czerwonej kapusty II
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem
Surówka z jabłek i selera
Surówka z kalarepy I
Surówka z kalarepy II
Surówka z kalarepy III
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką
Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki
Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką
Surówka z kapusty pekińskiej z twarożkiem
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami
Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą
Surówka z kiszonej kapusty z żurawiną
Surówka z kiszonych ogórków
Surówka z marchewki na ostro
Surówka z marchewki na słodko
Surówka z marchewki i pomarańczy
Surówka z marchewki z porem i jabłkiem
Surówka z marchwi z żurawiną
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Surówka z młodej kapusty z pomidorami
Surówka z pomidorów i ogórków
Surówka z pora
Surówka z sałaty lodowej i pomidora
Surówka z sałaty lodowej z marchewką
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem korniszonym
Surówka z sałaty lodowej z papryką
Surówka z sałaty lodowej z porem
Surówka z włoskiej kapusty
13 kwietnia 2015
Pieczona biała kiełbasa z ziołami
Po Świętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad.
Składniki:
6-8 parzonych białych kiełbasek
Marynata:
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju
po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku
1/3 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo:
kilka ząbków czosnku
1 cebula
Sposób wykonania:
1. Składniki marynaty połączyć.
2. Kiełbaski naciąć wedle uznania.
3. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kiełbaski, posmarować marynatą. Obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i ząbkami czosnku.
4. Całość zapiekać 45-60 minut w 180 st.C, przekładać kiełbaski na drugą stronę co jakiś czas. Piec do ładnego zrumienienia.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe potrawy
Składniki:
6-8 parzonych białych kiełbasek
Marynata:
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju
po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku
1/3 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo:
kilka ząbków czosnku
1 cebula
Sposób wykonania:
1. Składniki marynaty połączyć.
2. Kiełbaski naciąć wedle uznania.
3. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kiełbaski, posmarować marynatą. Obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i ząbkami czosnku.
4. Całość zapiekać 45-60 minut w 180 st.C, przekładać kiełbaski na drugą stronę co jakiś czas. Piec do ładnego zrumienienia.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe potrawy
10 kwietnia 2015
Pieczone kotleciki mielone z kurczaka
Jeśli jesteście na diecie to te kotleciki będą dla Was idealne - z chudego mięsa, bez tłuszczu i pieczone w piekarniku.Możemy użyć dowolnych przypraw.
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 duża cebula
1 jajko
sól, pieprz
zioła prowansalskie
mielona czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
odrobina masła
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę.
2. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła.
3. Całość miksujemy blenderem, dodajemy jajko i przyprawy, mieszamy.
4. Z masy lepimy kotleciki (można zwilżyć ręce wodą, bo masa jest lepka).
5. Kotlety pieczemy w 180 st. do zrumienienia (długość pieczenia zależy od wielkości kotletów).
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 duża cebula
1 jajko
sól, pieprz
zioła prowansalskie
mielona czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
odrobina masła
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę.
2. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła.
3. Całość miksujemy blenderem, dodajemy jajko i przyprawy, mieszamy.
4. Z masy lepimy kotleciki (można zwilżyć ręce wodą, bo masa jest lepka).
5. Kotlety pieczemy w 180 st. do zrumienienia (długość pieczenia zależy od wielkości kotletów).
Smacznego!!!
9 kwietnia 2015
Jabłko z marchewką i bananem dla niemowlaka
Proporcje podane w składnikach są oczywiście przykładowe. Wszystko zależy od tego jaki smak ma dominować w deserku i ile wasz maluch jest w stanie zjeść.
Składniki:
1 małe jabłko
1/2 małej marchewki
1/3 małego banana
Sposób wykonania:
1. Wszystko obieramy.
2. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach.
3. Banana rozgniatamy na papkę, dodajemy przetarte jabłko i marchewkę. Całość mieszamy.
Smacznego!
Składniki:
1 małe jabłko
1/2 małej marchewki
1/3 małego banana
Sposób wykonania:
1. Wszystko obieramy.
2. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach.
3. Banana rozgniatamy na papkę, dodajemy przetarte jabłko i marchewkę. Całość mieszamy.
Smacznego!
8 kwietnia 2015
Ciasteczka z konfiturą morelową
Na blogu u Ali wpadły mi w oko wiosenno-wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek. My z córką powycinałyśmy też kurczaczki i kwiatki :) Polecam!
Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek):
125 g masła
180 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka konfitury morelowej
1,5 łyżeczki żelatyny
cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy mikserem do połączenia się składników, po czym przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
2. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka, a w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut).
3. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Ala piecze i gotuje
Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek):
125 g masła
180 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka konfitury morelowej
1,5 łyżeczki żelatyny
cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy mikserem do połączenia się składników, po czym przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
2. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka, a w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut).
3. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Ala piecze i gotuje