Strony

25 lutego 2021

Surówka z buraków, cebuli i jabłka

 Idealna surówka, która będzie pasować do wielu dań. 

Składniki:

  • 500 g buraków (ugotowanych lub upieczonych)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 jabłko
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju / oliwy
  • odrobina cukru

Sposób wykonania:

1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłka również zetrzeć na tarce.

2. Cebulę drobniutko posiekać. 

3. Wszystkie składniki połączyć, dodać odrobinę cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i oleju, wymieszać. Odstawić do przegryzienia się smaków.

Smacznego!!!

Źródło: kuchnia-domowa.pl


23 lutego 2021

Sałatka z żółtym serem i zielonym groszkiem

 Bardzo syta sałatka w sam dla prawdziwych głodomorów ;-) Porcja niewielka, ale do kanapki będzie idealna.

Składniki:

  • 15 dag sera żółtego
  • mała puszka zielonego groszku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka kawałków papryki konserwowej
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • majonez
  • musztarda
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Ser żółty drobno pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

2. Paprykę i ogórki pokroić, cebulkę posiekać, groszek odsączyć z zalewy. 

3. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Smacznego!



19 lutego 2021

Chleb z ziarnami bez wyrabiania

 Cudowny chlebek! Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać łyżką. Jedynie potrzeba czasu na wyrastanie ciasta. Proporcje już znam na pamięć :-) Polecam wszystkim!

 

Składniki (na keksówkę długości 30cm):

  • 20g świeżych drożdży
  • 100g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml ciepłej wody
  • 170g mąki pszennej luksusowej (czasem daję pełnoziarnistą)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 100g ziaren słonecznika
  • 50g pestek dyni
  • 50g siemienia lnianego
  • 20g sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 50g orzechów włoskich
  • dodatkowo olej do posmarowania formy 

Sposób wykonania:

1. Przygotować dużą miskę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę krupczatkę i wymieszać. Dodać wszystkie ziarna i orzechy i zamieszać. Miskę przykryć folią i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

2. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i sól, wymieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

3. Przygotować foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto na chleb, znów przykryć i odstawić na 45 minut do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225st.C.

4. Wyrośnięty chleb z wierzchu delikatnie posmarować olejem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 225st. C, piec 5 minut, po czym zmniejszyć moc piekarnika do 185st. i piec ok 30-35 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i jeszcze dosłownie na 5 minutek włożyć do piekarnika na kratkę, by się przyrumienił. 

5. Skąd wiadomo, że chleb w środku jest upieczony? Wystarczy postukać go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, to możemy mieć pewność, że jest upieczony. 

Smacznego!!!

 

 

Źródło: Moniki smakołyki



16 lutego 2021

Neleśniki z serem i gruszkami

 Dziś w krajach anglojęzycznych obchodzi się Shrove Tuesday, czyli Tłusty Wtorek. To taki odpowiednik naszego Tłustego Czwartku oznaczający ostatki - koniec karnawału. U nas zajadamy się wtedy pączkami czy faworkami, a w Anglii naleśnikami. 

A wy jakie naleśniki preferujecie? Na słodko czy na słono? Zapraszam po przepis na słodkie naleśniki z gruszką.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1-1,5 szklanki wody
  • 1,5 - 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:
  • 280 g sera białego
  • cukier do smaku
  • trochę cynamonu
  • 1 twarda gruszka
Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. W razie potrzeby zwiększyć ilość wody lub mąki, aby uzyskać właściwą konsystencję. Ciasto odstawić na 10-15 minut, by odpoczęło.
2. Z ciasta smażyć naleśniki (najlepiej na patelni naleśnikowej).
3. Zrobić nadzienie: ser rozdrobnić widelcem, dodać cynamon, cukier, a na końcu wmieszać gruszkę pokrojoną w kostkę. Łyżkę farszu nakładać na naleśniki, rozsmarować i złożyć w kopertę.
4. Naleśniki podsmażyć na złoto z obu stron. Podawać na ciepło. Ja na wierzch dodałam dżemu z cukinii.

Smacznego!!!




15 lutego 2021

Sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem

 Fajna szybka sałatka, którą śmiało można zapakować w pudełko i zabrać do pracy. 

Składniki:

  • dowolny makaron
  • rukola
  • mięso drobiowe wędzone (u mnie udko)
  • kawałek sera halloumi
  • zielone oliwki
  • przyprawa do sałatek + oliwa / olej

Sposób przygotowania:

1. Mięso i ser pokroić w kostkę.

2. Makaron ugotować.

3. Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek.

4. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać sosem i wymieszać.

Smacznego!!!


13 lutego 2021

Ciasto z pianką kajmakową i wiśniami

 Pyszne i szybkie ciasto, które łączy w sobie smak słodkiego kajmaku i kwaśnych wiśni. Wiśnie to mój dodatek, bo w oryginale ich nie było. Myślę, że świetnie nadawały by się również wiśnie z nalewki. Polecam!

Składniki (blaszka 24x28cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju lub stopionego masła

Masa kajmakowa:

  • 1 puszka (400g) masy kajmakowej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Polewa:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • szklanka wiśni z syropu (ewentualnie świeżych wydrylowanych lub odmrożonych)

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180st.C przez ok 25-30 minut, po upieczeniu ostudzić.

2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać najpierw serek mascarpone, a potem masę kajmakową, zmiksować do połączenia składników. 1 łyżkę masy dodać do żelatyny, dokładnie wymieszać, dopiero potem dodać żelatynę z masą do pozostałej masy i zmiksować. Wyłożyć na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Następnie wyjąć z lodówki, na wiezch ułożyć wiśnie, można je lekko docisnąć.

3. Zrobić polewę, wszystkie składniki umieścić w rondelku, rozpuścić, ostudzić, a potem wyłożyć na wiśnie. Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!


Źródło: Moja galeria smaku

12 lutego 2021

Jajecznica ze szpinakiem i papryczką peperoni

 Jajka to mój ulubiony składnik śniadania. Tym razem zrobiłam jajecznicę w towarzystwie zielonych warzyw.

Składniki:

  • 2 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki
  • 1-2 papryczki peperoni (konserwowe)
  • sól, odrobina oleju

Sposób wykonania:

1. Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak i pokrojone papryczki, smażyć, aż szpinak się skurczy. 

2. Wbić jajka, dodać soli, zieloną cebulkę i mieszając nie za często smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji.

Smacznego!



7 lutego 2021

Gniazdka ptysiowe pieczone

 Wczoraj chciałam na szybko wypróbować przepis na gniazdka, ale w wersji pieczonej. Wyszły fantastyczne! Smakowały mi bardziej, niż w tradycyjnej wersji smażonej. Robi się bardzo szybko. Będzie powtórka na Tłusty Czwartek, ale z podwójnej porcji. Formowałam swoje gniazdka w dość małe kółka dlatego wyszło mi 19 sztuk. Ilość zdecydowanie zależy od tego jakiej wielkości gniazdka chcemy uzyskać.

Składniki: 

  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 3 jajka

Lukier:

  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody

Sposób wykonania:

1. Wodę, mleko, cukier waniliowy i masło doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i energicznie wymieszać, zdjąć z ognia i przestudzić. Ciasto nie musi być całkowicie zimne.

2. Do ciasta obijać kolejno po jednym jajku, miksować. 

3. Piekarnik rozgrzać do 200st.C. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wycisnąć kółka w odległości od siebie bo podczas pieczenia zwiększają swoją objętość. W zależności od wielkości gniazdek na jednej blaszce przygotować 6 lub 9 porcji. 

4. Piec w 200st.C przez około 25 minut do zrumienienia, moje małe gniazdka upiekły się szybciej - już po 15 minutach był gotowe. Tak więc warto obserwować jak szybko nasze gniazdka rumienią się.

5. Po przestudzeniu polać je lukrem. Nie trzymamy gniazdek w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo będą gumowe. Najlepiej pozostawić je na kuchennym stole jeżeli w pomieszczeniu jest suche powietrze. Ja je trzymałam na półmisku, na noc przykryłam lekko arkuszem papieru śniadaniowego. 

Smacznego!!!

Źródło: Gotowanie...to proste!


6 lutego 2021

Roladki szynkowe z pieczarkami w galarecie

 Pyszna przekąska. Idealna na różne uroczystości małe i duże ;-)


Składniki:

  • duże plastry szynki konserwowej - ok 15 sztuk
  • 100 g serka topionego naturalnego
  • 400 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz 
  • 300ml rosołu lub innego bulionu
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • do dekoracji: ugotowana marchewka z rosołu, oliwki, ewentualnie zielona pietruszka

Sposób wykonania:

1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę posiekać.

2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać starte pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

3. Rosół / bulion mocno podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia.

4. Każdy plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, potem farszem pieczarkowym i zwinąć w rulon. Ułożyć na półmisku. Na wierzch ułożyć plasterki gotowanej marchewki i oliwki. Można też dodać listki pietruszki, plasterki ugotowanego jajka - wedle uznania. Zalać ostrożnie tężącą galaretą. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!



5 lutego 2021

Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką

 Kiszona kapusta w każdej wersji sprawdzi się do obiadu.

 
Składniki:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 pora
  • olej
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

1.  Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej.

2. Paprykę posiekać w kosteczkę.

3. Pora pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć.

4. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej.

5. Wszystkie składniki połączyć, dodać troszkę oleju, 1/2 łyżeczki cukru, trochę pieprzu i dokładnie wymieszać.

Smacznego!!!




3 lutego 2021

Koktajl owocowy z miętą i melisą

Jeśli macie w doniczce świeże zioła, to warto wykorzystać je do takiego orzeźwiającego koktajlu.

Składniki:

  • 1 banan
  • 2 owoce kiwi
  • po kilka listków świeżej mięty i melisy
  • sok jabłkowy do uzupełnienia

Sposób przygotowania:

1. Owoce obrać, pokroić w grubą kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać listki mięty i melisy, wlać dowolną ilość soku jabłkowego - im więcej tym koktajl będzie rzadszy. 

2. Wszystko zmiksować na gładko, przelać do wysokich szklaneczek i podawać.

Smacznego!!!



1 lutego 2021

Schab po cygańsku

Schab na sposób cygański już robiłam wielokrotnie, a zauważyłam, że nie mam go jeszcze na blogu. Polecam mięsko przygotowane w ten sposób, nie wymaga dużo pracy, tylko czekania aż się upiecze. Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 4-5 kotletów schabu
  • 3-4 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 10-15 dag sera żółtego
  • czosnek przepuszczony przez praskę lub granulowany
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, lekko posolić i popieprzyć, natrzeć czosnkiem.

2. Warzywa obrać, marchew pokroić w plasterki, a cebulę w półtalarki.

3. Naczynie żaroodporne wyłożyć najpierw połową marchewki i cebuli. Na warzywa wyłożyć plastry mięsa, a potem pozostałe warzywa. Całość oprószyć tartym żółtym serem, posmarować z wierzchu majonezem.

4. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st.C góra-dół. Piec około półtorej godziny, po czym zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20-30 minut. 

5. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, pieczywem lub ryżem.

Smacznego!!!