1 grudnia 2025

Zupa pomidorowa na rosole z wczoraj

 U nas zupa pomidorowa gości bardzo rzadko, ale, że zostało mi makaronu z niedzielnego rosołu, to stwierdziłam, że najszybciej będzie zrobić taką właśnie klasyczną zupę. Do jej przygotowania użyłam własnego przecieru pomidorowego, ale możecie użyć passaty, ostatecznie koncentratu pomidorowego. 

Składniki: 

  • 1 litr rosołu 
  • kilka marchewek z ugotowanego rosołu 
  • 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 600 g passaty
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • sól, pieprz 
  • siekany koperek 
  • 1/5 lub 1/4  szklanki śmietanki 30%
  • ewentualnie woda

Sposób przygotowania: 

1. Rosół zagotować, dodałam jeszcze nie całą szklankę wody do rosołu. 

2. Na zagotowany rosół wlać domowy przecier pomidorowy lub passatę, dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dorzucić marchewki z rosołu. Zagotować. 

3. W szklance umieścić śmietankę, dodać trochę gorącej zupy i wymieszać. Wlać do gotującej się zupy. Doprawić solą, pieprzem oraz siekanym koperkiem. Doprowadzić do zagotowania i wyłączyć. 

4. Podawać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Witaj Aniu 🌸
    U nas rosół pomidorowa jest co poniedziałek, bo w każdą niedzielę jest rosół 😉. Taka wersja na passacie pomidorowej jest bardzo aromatyczna.
    Serdecznie pozdrawiam Monika 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak w większości polskich domów ♥️ super. Pozdrawiam serdecznie ❤️

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!